Hoeveel heeft de shutdown de economie gekost?

Het Amerikaanse begrotingsconflict heeft volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's rechtstreeks zo'n 24 miljard dollar - omgerekend bijna 18 miljard euro - gekost. De werkelijke factuur loopt wellicht nog hoger op. Obama roept intussen zijn ambtenaren op om het werk te hervatten.

Het Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor's schat dat de tijdelijke sluiting van tientallen niet-noodzakelijke federale overheidsdiensten zo'n 0,6 procent van de economische groei van het laatste kwartaal zal kosten. Dat zou neerkomen op 24 miljard dollar. De kredietbeoordelaar heeft echter enkel de directe kosten van het begrotingsconflict becijferd. Verwacht wordt dat de werkelijke factuur nog een pak hoger zal liggen.

"Er is nu een vertrouwensprobleem", zegt Koen De Leus, senior econoom bij KBC in "De ochtend". "Als de consumenten geen vertrouwen hebben in de economie, dan spenderen ze minder geld. Als investeerders geen vertrouwen hebben, gaan ze minder investeren."

Naast de rechtstreekse kosten aan de economie, zal daarnaast wellicht ook de imagoschade de factuur nog verder aandikken. "Dit was heel schadelijk voor de Amerikaanse reputatie als veilige haven." Zowel China als Japan zitten op een berg van meer dan duizend miljard dollar Amerikaans staatspapier. Als die beleggers minder happig worden om Amerikaanse schulden op te kopen of ze snel van de hand willen doen, moet de VS meer betalen om geld op te halen op de financiële markten.

De Leus heeft het over een potentiële financiële kernbom. "Zo'n bom mag niet in handen gegeven worden van extremisten zoals de Teaparty", zegt hij. "Los dit probleem voor eens en altijd op." Volgens de econoom wordt de schuldlimiet geregeld door een wet uit 1917. "We zijn 2013. Schaf die wet af."

De Amerikaanse president Barack Obama roept intussen zijn ambtenaren op om het werk te hervatten. Door de shutdown zaten honderdduizenden ambtenaren meer dan twee weken thuis. In het akkoord dat bereikt is, zouden de ambtenaren overigens ook voor de afgelopen periode van technische werkeloosheid uitbetaald worden.