Iran wil man opnieuw ophangen na mislukte executie

Iran is van plan om door te zetten met de executie van een man die zijn doodstraf de eerste keer overleefde. Amnesty International voert campagne om dat tegen te houden.

Een 37-jarige drugssmokkelaar was ter dood veroordeeld. In de noordelijke stad Bojnord werd hij opgehangen en na 12 minuten verklaarde een dokter hem dood. Maar zijn familieleden kwamen in het mortuarium zijn lichaam groeten en merkten dat hij nog ademde. "Dat maakte zijn twee dochters erg gelukkig", vertelt een familielid in de Iraanse pers.

Nu ligt de ter dood veroordeelde man in het ziekenhuis. Maar dat is slechts uitstel van executie. "De doodstraf was het verdict en die zal uitgevoerd worden zodra de man het opnieuw goed maakt", klinkt het bij het Iraanse gerecht.

Amnesty International vraagt Iran om de tweede ophanging niet te laten doorgaan. "Het afgrijselijke vooruitzicht voor de man die een tweede executie moet ondergaan, onderstreept de wreedheid en de onmenselijkheid van de doodstraf", zegt Philip Luther, directeur van de afdeling Midden-Oosten voor Amnesty International. Hij vraagt ook om een moratorium op alle executies in Iran.

Behalve in China worden volgens ramingen van Amnesty nergens ter wereld zo veel doodstraffen uitgevoerd als in Iran. Dit jaar zouden al meer dan 500 executies uitgevoerd zijn.

2011 AP