Kenia gaat microchips inplanten in neushoorns

De Keniase autoriteiten hebben het ambitieuze plan opgevat om elke neushoorn in het land van een microchip te voorzien. De maatregel moet stroperij bestrijden, zo meldt de Britse openbare omroep BBC.
Neushoorn in Nairobi National Park

Met steun van natuurorganisatie WWF wil de Kenya Wildlife Service microchips inplanten in de hoorns van de meer dan duizend neushoorns die het land telt. Zo kunnen de dieren continu gevolgd worden en kunnen gestroopte hoorns opgespoord worden. Dat moet het makkelijker maken om stropers effectief te vervolgen.

De hoorn van een neushoorn bestaat uit keratine, de stof waar ook haren en nagels uit bestaan. Die keratine is gegeerd in Azië, waar het gebruikt wordt in de traditionele geneeskunde. De stijgende prijzen hebben van stroperij een lucratieve aangelegenheid gemaakt. In augustus werd er nog een neushoorn doodgeschoten in Nairobi National Park, één van de meest beveiligde parken in het land. Het was de eerste keer in zes jaar dat er een neushoorn werd afgemaakt.