Lippens wil Knokke-Heist uitbreiden, in zee

Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke-Heist, wil zijn kustgemeente uitbreiden in zee. Zijn voorstel is om een brug te bouwen tussen een gepland energie-eiland en zijn gemeente. Dat staat in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het energie-eiland is gepland voor de kust van Wenduine en moet de overtollige energie van de windmolens op zee stockeren, maar Lippens ziet nog meer mogelijkheden. Als het groter wordt en meer in de richting van Knokke-Heist ingepland wordt, kan hij zijn gemeente uitbreiden.

"Naast het energie-eiland zou er dan ook een stuk komen waar een golfterrein, een hotel en een jachthaven kunnen komen", licht eerste schepen Maxim Willems het plan toe op Radio 2. "Dan is er ook de mogelijkheid om een brugverbinding te maken, zodanig dat het eiland bereikbaar is vanuit Knokke-Heist."

Johan Vande Lanotte (SP.A), minister van Noordzee, reageert verbaasd op de wens van Knokke-Heist. "Het is wel leuk dat er zo creatief en enthousiast wordt nagedacht over de energie-eilanden", zegt zijn woordvoerster Els Bruggeman in de krant. "Maar plannen voor een brug naar dat eiland of hotels op de zuidkant ervan liggen op dit moment niet op tafel."

In Het Nieuwsblad geeft Lippens, die zich lijkt te laten inspireren door de kunstmatige palmeilanden voor de kust van Dubai (foto in tekst), ook toe dat hij "met heel dat eilandenplan op dit moment nog nergens staat".

vide