Meeste slachtoffers scheepsrampen Lampedusa al begraven

Het grootste deel van de bijna 400 slachtoffers van de twee scheepsrampen bij Lampedusa is al begraven. Vaak gebeurde dat zonder enige plechtigheid. De staatsbegrafenis die de Italiaanse premier Enrico Letta had beloofd bij zijn bezoek aan het eiland na de eerste ramp, komt er dus niet.
Associated Press / Source : AP
De berging van de lichamen na de ramp van begin oktober.

De burgemeester van Lampedusa, Giusi Nicolini, is teleurgesteld en boos. "Ik wil geen polemiek starten maar dit hoort gewoon niet." De slachtoffers werden begraven op kerkhoven in Sicilië. Vandaag kregen 85 doden, van wie de identiteit niet kon worden vastgesteld, een genummerd graf. Een plechtigheid was er niet.

Maandag komt er wel een officiële herdenking voor alle slachtoffers. Verschillende vertegenwoordigers van de Italiaanse regering en de staatsinstellingen zullen die bijwonen.

In de nacht van 2 op 3 oktober kapseisde een boot met vluchtelingen uit Eritrea en Somalië. De boot was op weg naar Lampedusa. Bij de ramp kwamen meer dan 300 mensen om het leven. Een week later zonk opnieuw een schip in de buurt van het Italiaanse eiland, daarbij vielen tientallen doden.

Vandaag 120 Somalische migranten opgepikt

De Maltese premier Joseph Muscat waarschuwde onlangs nog dat de Middellandse Zee een kerkhof aan het worden is. Hij vroeg dringend meer actie aan Europa om de vluchtelingenstroom aan te pakken. Volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen zijn dit jaar alleen al zo'n 32.000 migranten aangekomen in het zuiden van Italië en Malta.

Vandaag nog heeft een Amerikaans oorlogsschip 120 Somalische migranten opgepikt op de Middellandse Zee. Het bootje van de migranten was in moeilijkheden geraakt door de ruwe zee en de hevige wind. De reddingsactie gebeurde op vraag van het Maltese leger, dat niet zo snel bij de vluchtelingen kon komen.

Meest gelezen