Obama tekent, overheidsdiensten in VS gaan weer open

Het Huis van Afgevaardigden in de VS heeft ermee ingestemd om het schuldenplafond te verhogen tot 16.700 miljard dollar. Een ernstige crisis is afgewend en de overheidsdiensten kunnen na meer dan twee weken weer opengaan. Ook president Obama heeft het akkoord intussen ondertekend. De Senaat had het akkoord enkele uren eerder al goedgekeurd.

In het Huis schaarden 285 tegen 144 leden zich achter het akkoord, eerder op de dag gebeurde dat al in de Senaat met 81 tegen 18. De afspraken die in het akkoord staan dat de financiering van de overheid voorlopig garandeert, gelden maar tot begin volgend jaar. Dan zullen Democraten en Republikeinen opnieuw moeten onderhandelen over een akkoord.

Tot 15 januari 2014 is er geld om de overheid te laten draaien en er kan ook opnieuw geld geleend worden door de Amerikaanse overheid. Tegen half december moeten beide partijen een soort begrotingspact opstellen voor de komende tien jaar met nieuwe besparingen en belastingen zodat er iets gedaan kan worden aan de schuldenberg.

"Iedereen gaat er wel van uit dat dit maar tijdelijk is, een soort rustpauze voor de volgende veldslag", zegt VRT-journalist Tom Van de Weghe. "President Obama is ervan overtuigd dat Democraten en Republikeinen een soort begrotingspact zullen afsluiten voor de komende tien jaar om de schuldenberg af te bouwen, maar het is al eerder gebleken dat het water tussen beide partijen erg diep is en dat is er met deze hele pijnlijke confrontatie alleen maar dieper op geworden."

"Ik wil met iedereen samenwerken. Ondanks de verschillen ben ik ervan overtuigd dat Democraten en Republikeinen kunnen samenwerken", zei Obama, die volgens Tom Van de Weghe versterkt uit de crisis komt. "Hopelijk hoeven we het de volgende keer niet op het nippertje op te lossen. We moeten af van de gewoonte om een crisisbeleid te voeren."

President Obama roept alle federale ambtenaren die als gevolg van het begrotingsconflict technisch werkloos werden op om vandaag opnieuw aan de slag te gaan.

Wie heeft er zijn slag thuisgehaald?

De Democraten zijn het sterkst uit de confrontatie gekomen, aldus Van de Weghe. "Het enige wat de Republikeinen hebben binnengehaald is een kleine aanpassing aan Obamacare om de steuntrekkenden strenger te gaan controleren op hun inkomen om fraude tegen te gaan. Maar dat zijn “peanuts” zoals ze dat hier in Amerika zeggen."

Vooral Obama komt wel versterkt uit deze crisis, vindt Van de Weghe. “Zijn strategie om niet te plooien voor chantage en te weigeren te onderhandelen over Obamacare heeft gewerkt. De Democraten bleven ook als één blok achter hem staan, dit in contrast met vorige gelijkaardige confrontaties. Toen kreeg Obama vaak het verwijt dat hij te veel had toegegeven.”

De Amerikaanse politiek in het algemeen maakt volgens Van de Weghe de slechtste beurt. “Eigenlijk mag je niet spreken van winnaars want iedereen heeft hier verloren. Het is een beschamend hoofdstuk in de Amerikaanse politiek voor beide kampen.”

Toch komen vooral de Republikeinen met kleerscheuren uit de crisis. Nauwelijks een op de vier Amerikanen steunt die partij nog en de meesten verwijten de partij onverantwoord gedrag. Bovendien is de partij verscheurd tussen de gematigde vleugel en de extremistische populisten van de Tea Party die nu met een afscheuring dreigen.