Rabobank schaft bonussen voor bestuursleden af

De Nederlandse Rabobank gaat de variabele verloning voor de leden van de raad van bestuur afschaffen. Het besluit is ingegeven "door de opvattingen van klanten en leden en gevoelens in de samenleving".

Overdreven bonussen voor topbankiers zijn al sinds het uitbreken van de financiële crisis veel mensen op de maag blijven liggen. Daarom kregen de leden van de raad van bestuur van Rabobank vorig en dit jaar geen variabele verloning.

Nu heeft de top in Utrecht bekendgemaakt dat die beslissing veralgemeend wordt. Met andere woorden: de leden van de raad van bestuur zullen voortaan geen extra bonussen meer krijgen.

Volgens de bank is dat ingegeven "door de opvattingen van klanten en leden en gevoelens in de samenleving met betrekking tot bankbonussen".

Ook het personeel zal volgens de nieuwe cao die eerder dit jaar werd afgesloten, geen bonus meer krijgen. Tot 2015 geldt er ook een nulgroei voor de vaste salarissen.

Anders dan anderen?

Rabobank ontstond in 1972 door de fusie tussen de coöperatieve banken Raffaissen Nederland en de Boerenleenbank en is nog steeds een samenwerkingsverband van 139 ledenbanken. De bank blijft sindsdien hameren dat coöperatieve karakter en stelt zich daarom graag voor als een bank die anders is dan de anderen.

Toch was er onlangs herrie over bonussen bij Rabobank die 53 toplui van het beleggingsfiliaal Robeco voor 33 miljoen euro bonussen toegekend kregen als ze aanblijven na de verkoop van dat filiaal aan het Japanse Orix.