Regering krijgt het vertrouwen van de Kamer

De regering-Di Rupo heeft het vertrouwen gekregen van de Kamer. De vertrouwensstemming volgt traditioneel 48 uur na de beleidsverklaring van de eerste minister. Er waren 89 stemmen voor, 51 tegen en geen onthoudingen.

De Kamerleden debatteerden gisteren een hele dag over de "state of the union" die de eerste minister de dag voordien had uitgesproken. Daarin toonde premier Elio Di Rupo (PS) zich opvallend optimistisch over het Belgische herstel en het herwonnen vertrouwen. Onterecht, vond de oppositie.

Tot de traditionele vertrouwensstemming was het wachten tot vandaag. Het reglement schrijft voor dat er minstens 48 uur gewacht moet worden. Aangezien de premier zijn regeerverklaring dinsdag om 15.42 uur had afgerond, kreeg de regering dus pas vandaag rond 16 uur het vertrouwen. Zoals verwacht gebeurde dat meerderheid tegen oppositie.

Het was de laatste beleidsverklaring van Di Rupo. Op 25 mei volgend jaar zijn er verkiezingen.