Regisseursduo Coen krijgt lintje in Parijs

Filmmakers Joel en Ethan Coen hebben in Frankrijk hun titel als Commandeur in de Orde van Kunst en Letteren in ontvangst genomen. De onderscheiding is de hoogste culturele eer van Frankrijk en wordt uitgereikt door de Franse regering.

De broers Joel en Ethan Coen zijn beiden benoemd tot Commandeur in de Orde van Kunst en Letteren. Ze zijn onder meer bekend door hun drie Oscars voor hun misdaaddrama "No country for old men" in 2008.

Toen hij de titel in ontvangst nam, zei Joel Coen: "Soms solt het leven met je. Vaak is dat heel rampzalig, af en toe heel fortuinlijk. Dit is een van de meest heugelijke gebeurtenissen dat het leven ons voorschotelt."

De titel wordt uitgereikt door de Franse regering aan mensen die een "significante bijdrage hebben geleverd aan het Franse culturele erfgoed".

De Franse minister van Cultuur Aurelie Filippetti, die de award uitreikte, zei: "Er is een zeer sterke relatie tussen Franse cinema en Amerikaanse cinema dus het is normaal dat de gebroeders Coen, twee van de grootste filmregisseurs van vandaag, deze erkenning krijgen."

Acht van hun films zijn in première gegaan op het Filmfestival van Cannes. Met "Barton Fink" wonnen ze daar in 2001 de Gouden Palm.

Hun laatste film, "Inside Llewyn Davis", won de grote prijs van de jury op het Filmfestival van Cannes dit jaar. De film vertelt het verhaal van een worstelende singer-songwriter in een New Yorkse folk scène in de jaren 60.

Andere recente ontvangers van deze culturele prijs zijn onder anderen Ringo Starr, Bono en Bruce Willis.