Syriëstrijder Jejoen "maandag terug in België"

Syriëstrijder Jejoen Bontinck zou volgende week maandag terug in België zijn. Dat beweert zijn vader Dimitri Bontinck vandaag in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. "Hij is de Syrische grens nog niet over, maar hij is in veiligheid", stelt Bontinck, die zelf momenteel al in het buitenland is.

"Ik ga hem nu terughalen met behulp van Franse en Nederlandse privéorganisaties. Ik zit al in het buitenland. Mijn derde missie is begonnen. Die zou maximaal drie dagen mogen duren", vertelt Bontinck aan de kranten.

Volgens de vader is de jongeman "in goede gezondheid en niet getraumatiseerd". "Dat weten we dankzij gesprekken via Skype. Als ik slaag in mijn missie, dan stappen we eerst naar onze advocaat en daarna naar de politiediensten."

Wat er verder met Jejoen gebeurt, zal afhangen van justitie. De onderzoeksrechter zal beslissen of Jejoen al dan niet moet worden voorgeleid. Alle teruggekeerde Syriëstrijders zitten momenteel in de gevangenis. Sommigen omdat ze verdacht worden van criminele feiten in Syrië, anderen omdat ze opnieuw optrokken met Sharia4Belgium.

Jejoen vertrok op 22 februari naar Syrië. In maart raakte het nieuws bekend. Jejoen was er toen in geslaagd om contact op te nemen met zijn ouders. "Ik ben depressief en ziek. Ik wil zo snel mogelijk naar huis maar ik mag niet van de organisatie", luidde het. Vader Bontinck ondernam vervolgens twee missies naar Syrië om zijn zoon terug te halen, die telkens mislukten.

Maandag heeft Dimitri Bontinck nog een boek over zijn zoon voorgesteld. Hij zei dat hij opnieuw zou terugkeren naar Syrië, "zonder een mediateam". "Wij hopen op een goede afloop en snel", klonk het toen.