4 Chilenen schuldig aan moord op jonge homo

In de Chileense hoofdstad Santiago heeft een rechter 4 mannen schuldig bevonden aan moord op de 24-jarige Daniel Zamudio begin dit jaar. De jongeman stierf in het ziekenhuis nadat hij door het viertal in een park gruwelijk was gemarteld en verminkt omdat hij homo was.
AP2012
De moord joeg een schokgolf door de Chileense samenleving.

De feiten vonden plaats in de nacht van 2 op 3 maart van dit jaar. In het park van San Borja de Alameda in Santiago onderwierp het viertal Zamudio urenlang aan een vreselijke marteling omdat hij homo was. Ze braken zijn benen met een zware steen, sloegen hem met flessen en krasten met glasscherven swastika's in zijn huid. Daarna lieten ze hem voor dood achter. De jongen stierf 25 dagen later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

"De beschuldigden hebben vanuit een extreme wreedheid gehandeld", oordeelde rechter Juan Carlos Urrutia. "Ze gaven blijk van een totale minachting voor het menselijk leven." De vier zijn nu schuldig bevonden aan moord. Op 28 oktober zullen ze hun straf kennen.

De aanval op Zamudio joeg een schokgolf door de Chileense maatschappij. Nog diezelfde maand keurde het parlement een antidiscriminatiewet goed die 7 jaar was blijven liggen. De wet werd naar de jongeman genoemd.

De ouders van het slachtoffer waren in de rechtszaal aanwezig toen de rechter het vonnis uitsprak. "Het is typisch voor ons Chilenen dat eerst een incident moet gebeuren vooraleer een wet wordt goedgekeurd", zei zijn vader nadien. "Mijn zoon zal nooit terugkeren, maar deze zaak kan op lange termijn goed zijn voor het land. Natuurlijk zal ik de daders nooit vergeven."