"Bellens de laan uitsturen is gewoon te duur"

Belgacom-topman Didier Bellens ontslaan zou de overheid tussen de 1,9 en de 4,2 miljoen euro kosten. Dat heeft Het Laatste Nieuws becijferd. "Hem de laan uitsturen is gewoon te duur", zegt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke.

Bellens ligt de laatste tijd fel onder vuur, om verschillende redenen. Zo stuurde hij een boze brief naar CD&V-voorzitter Wouter Beke om zijn beklag te doen over diens partijgenoot Roel Deseyn. Bovendien wordt de Belgacom-topman beschuldigd van belangenvermenging bij de verkoop van een gebouw van het telecombedrijf.

Gisteren werd Bellens verhoord in de bevoegde Kamercommissie. Hij maakte geen al te goede beurt. Zowel zijn antwoorden als zijn houding -hautain, zo was te horen- stuitten op veel onbegrip bij de parlementsleden. Zelfs de PS, die Bellens altijd politiek ondersteund heeft, was bikkelhard in zijn commentaar. Maar waarom wordt Bellens dan niet gewoon aan de deur gezet?

"Bellens verliest zienderogen steun", stelt Stefaan Van Hecke van Groen. Maar hij gelooft niet dat de Belgacom-topman zal moeten vertrekken. "Daarvoor is zijn vertrekpremie veel te hoog. Hem de laan uitsturen is gewoon te duur", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Bellens heeft een mandaat dat nog loopt tot 2015. Als het vroegtijdig wordt stopgezet, heeft Bellens recht op één jaar loon. Dat bedroeg vorig jaar 2,1 miljoen euro (963.000 euro jaarloon + 1,1 miljoen aan bonussen). Bovendien heeft hij recht op nog eens één jaar loon als hij belooft om minstens één jaar niet te werken bij de concurrentie.

In totaal zou zijn ontslagpremie dus tussen de 1,9 miljoen euro (als enkel rekening gehouden wordt met het basisloon) en de 4,2 miljoen euro (met mogelijke bonussen) bedragen. Intussen heeft de overheid een maximum-basisloon van 290.000 euro ingesteld voor topmanagers bij overheidsbedrijven (bij het afsluiten van een nieuw contract). De opvolger van Bellens zal het dus met een pak minder moeten doen.