"De Wever maakt van politiek strategospel voor volwassen kinderen"

Enkele maanden na zijn pensioen heeft politiek commentator Luc Van der Kelen zijn memoires klaar. In "Koning Albert II en zijn vijf premiers" maakt de gewezen commentator van Het Laatste Nieuws een persoonlijke balans op van twintig jaar beleid in de Wetstraat. De afkeuring door de auteur van het nationalisme van de N-VA en Bart De Wever loopt door het hele boek.

Van der Kelen schreef twintig jaar lang nagenoeg elke dag de commentaar voor Het Laatste Nieuws, tijdens een periode die samenviel met het koningschap van Albert II. In zijn boek portretteert Van der Kelen de vijf premiers die tijdens de Albert II-periode regeerden. Opvallend: voor elk van hen is Van der Kelen al bij al mild.

Jean-Luc Dehaene noemt hij "zijn tijd ver vooruit". Guy Verhofstadt noemde hij "voor journalisten boeiend en innovatief, vaak een zegen, soms een kwelling". De periode onder Yves Leterme noemt Van der Kelen "vijf zondige jaren" of "het begin van vijf jaar afwezigheid van bestuur. Geen mal-governo, maar non-governo".

"Vijf jaar lang overheersten politieke ruzies en spelletjes de politieke scène. Yves Leterme en kartelpartner Bart De Wever (beiden op kleine foto) dragen daarin een verpletterende verantwoordelijkheid. De Wever omdat hij tot vervelens toe niet in staat was een akkoord te sluiten. Leterme omdat hij de relaties met de Franstaligen heeft verzuurd." Maar Van der Kelen dicht Leterme wel een zeer grote werkethos en dossierkennis toe. "Eigenlijk is het tragisch dat Leterme zich tijdens de financiële crisis niet van zijn beste kant kon laten zien".

Herman Van Rompuy is volgens Van der Kelen "de slimste, de grappigste en de gevaarlijkste". En de man die "zo weinig mogelijk wou doen". "Hij is geen dwangarbeider van de politiek zoals Yves Leterme. Van Rompuy had Seneca kunnen zijn. Als premier wou de huidige Europese president vooral voor continuïteit zorgen, zegt Van der Kelen. "Geen potten breken, want die moet je daarna lijmen."

Elio Di Rupo is dan weer een "pietje precies". "Niets is toevallig, alles is gepland. Wat dat betreft, zou hij gepast hebben in de systeemplanning van de Sovjets". Maar Di Rupo is zeker niet de marxist waarvoor hij verweten wordt. "Veeleer dan een leider is hij een moderne bestuurder, die beslist op basis van objectieve rapporten en analyses."

Maar de meest voorkomende naam in het boek is ongetwijfeld die van N-VA-voorzitter Bart De Wever, op wie Van der Kelen het niet echt begrepen heeft. "De Wever heeft onze politiek gekaapt en er een politiek stratego-spel voor volwassen kinderen van gemaakt."

Aan het eind van het boek houdt Van der Kelen een pleidooi voor het behoud van de parlementaire democratie. Die is "niet perfect, maar ze is het minst imperfecte systeem dat denkbaar is". "Democratie kan het best gedefinieerd worden als het bestuur door de meerderheid, met respect voor de minderheid. In onze recente politieke geschiedenis is gebleken dat dit niet rijmt met het nationalisme."

"Koning Albert II en zijn vijf premiers" telt 240 pagina's en is uitgegeven bij Manteau.