"Geen consumentenkrediet voor wie in het rood staat"

Als het van minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A) afhangt, zullen mensen die problemen hebben om hun leningen af te betalen in de toekomst geen nieuwe consumentenkredieten meer kunnen krijgen. Dat schrijft De Tijd. In "De ochtend" op Radio 1 gaf hij verdere toelichting bij het voorstel. Vande Lanotte ontkende voorts dat de reserves van het Zilverfonds al in 2018 uitgeput zullen zijn.

Consumentenkredieten worden aangegaan voor aankopen zoals een wagen of een koelkast. Soms is het de verkoper zelf die ze aanbiedt, maar ook banken verstrekken dergelijke leningen. Steeds meer mensen hebben echter moeite om deze schulden af te betalen.

Daarom stelt Vande Lanotte voor nieuwe consumentenkredieten te verbieden voor mensen die al in het rood staan. "We willen vermijden dat mensen zich te ver wagen en in een schuldenlast terechtkomen die ze niet meer kunnen afbetalen", zei hij in "De ochtend" op Radio 1. "Een normale activiteit van consumentenkrediet moet mogelijk zijn, maar die activiteit moet een aantal regels respecteren."

Vande Lanotte benadrukt dat het om een voorlopig voorstel gaat en dat de sector nog zal worden geraadpleegd.

Zilverfonds

Vande Lanotte ontkende voorts dat de reserves van het Zilverfonds al in 2018 uitgeput zullen zijn. Hij reageerde daarmee op een studie die gisteren in L'Echo verscheen en die dat suggereerde.

De 14 miljard euro die in het fonds zit, kan de eerste tien jaar niet worden aangewend. Dat komt omdat de wet voorziet dat de staatsschuld eerst onder de 60% van het bbp moet zakken. Volgens Vande Lanotte heeft de bankencrisis de schuld juist opnieuw doen toenemen.