"Ik wilde hem de vernedering besparen"

Hond Freddi staat in het middelpunt van de belangstelling nadat hij heeft geürineerd op een nieuw werk van Banksy in New York. Het baasje van Freddi wilde gewoon een foto van hem nemen terwijl die voor een tekening van de Twin Towers poseerde. Al dan niet aangemoedigd door tientallen fotografen ging de poot van Freddie prompt de lucht in.

De foto van de nietsvermoedende hond en de horde fotografen ging de wereld rond. Meteen werden er vraagtekens geplaatst bij de authenticiteit ervan, want velen dachten dat de foto in scène was gezet. In de Amerikaanse pers ontkent baasje Elisa Casas dat dit het geval is.

"Op die bewuste dag werd ik door een paar vrienden gebeld om te zeggen dat Banksy in de buurt was. Ik ging net Freddi uitlaten en besliste naar de plaats te gaan waar Banksy was gespot." In Tribeca zag ze tientallen mensen staan die druk foto's aan het nemen waren van het laatste werk van Banksy: een afbeelding van de Twin Towers tegen de gevel.

Als gewezen professioneel fotografe maakt Elisa regelmatig foto's van haar hond. En dat deed ze dan ook terwijl haar trouwe vriend voor de Twin Towers stond. "En net toen ik de foto wilde nemen, deed hij zijn pootje omhoog om te urineren. Ik heb hem zo snel mogelijk weggetrokken. Niet vanwege het werk van Banksy, maar wel omdat het zo vernederend was met zoveel fotografen in de buurt."

De foto van het incident belandde op verschillende nieuwssites. New York Magazine noemde Freddi een "terroristenhond", anderen noemden hem "de hond van Al Qaeda". Elisa is niet onder de indruk van die bijnamen. "Met zijn daad heeft hij onbewust aangetoond dat hij eigenlijk veel meer begrijpt van Banksy dan wie ook."

lees ook