"Kritiek leveren op de premier, is zichzelf bekritiseren"

Premier Elio Di Rupo (PS) roept zijn coalitiepartners op realistisch te blijven in hun eisen voor extra relancemaatregelen. Ook in aanloop naar de verkiezingen is niets voor niets, zei hij nadat verschillende meerderheidspartijen deze week hebben laten verstaan dat de relancemaatregelen wat hen betreft verder hadden mogen gaan.

De maatregelen om de economie weer aan te zwengelen, veroorzaakten de jongste weken heel wat discussie. Di Rupo herhaalde dat dit jaar in totaal voor 1,1 miljard euro aan ingrepen wordt doorgevoerd. Volgens de oppositie schieten de inspanningen zwaar te kort.

Maar ook vanop de meerderheidsbanken klonken deze week valse noten. CD&V, Open VLD en MR lieten stuk voor stuk verstaan dat er in hun ogen meer mogelijk was geweest. Vooral de loonkloof moet verder worden aangepakt, klonk het. Heel wat partijen bleven ook aandringen op de btw-verlaging voor elektriciteit, die de Vlaamse christendemocraten tegenhielden.

Gevraagd naar die naweeën toonde Di Rupo er vandaag begrip voor "dat elkeen zin had om een kleine persoonlijke toets toe te voegen" aan de regeerverklaring. Niettemin mogen de coalitiepartners niet vergeten dat "de premier zich uitspreekt in naam van de hele regering". "Kritiek leveren op hem, is zichzelf bekritiseren."

Bovendien komt er wel degelijk nog een vervolg op 6 november, wanneer de federale regering met de deelstaten samenzit voor extra maatregelen en het afstemmen van de ingrepen op de verschillende niveaus. Al zal ook daar realisme geboden zijn, waarschuwde de premier nog. Men mag niet de indruk wekken "dat men eender waar geld kan halen om eender wat te doen". "Men kan voorstellen doen, maar de haalbaarheid ervan moet onderzocht worden."

De werkgroep die intussen verder cijfert over de loonkloof en een mogelijke btw-verlaging, zal op 1 of 2 november haar rapport afleveren, aldus nog Di Rupo.