"Takeldiensten mogen bij ongevallen de pechstrook op"

De Vlaamse regering heeft een positief advies gegeven voor het gebruik van de pechstrook door takel- en andere diensten. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) bekendgemaakt. Het positieve Vlaamse advies gaat naar de bevoegde federale staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH).
BELGA/DILLEN

De Vlaamse regering vraagt al langer dat naast de hulpdiensten ook bepaalde andere diensten, zoals takelwagens, bij ongevallen gebruik zouden mogen maken van de pechstrook. Op die manier zouden ongevallen een pak sneller kunnen worden afgehandeld en zou de verkeershinder kunnen worden beperkt.

Federaal staatssecretaris Melchior Wathelet werkte recent een wijziging van het verkeersreglement uit en wachtte op de adviezen van de gewesten. Vlaanderen legt nu dus een positief advies neer.

Takeldiensten, maar ook begrafenisondernemers en verkeersdeskundigen, die opgeroepen worden door de politie zullen gebruik mogen maken van de pechstrook om door te rijden tot de plaats van het ongeval. Als ze op de pechstrook rijden, zullen ze wel oranjegele knipperlichten moeten gebruiken.

Vlaams minister Crevits hoopt dat de federale wijziging van het verkeersreglement nu snel in het Staatsblad zal verschijnen.