Aandeel Google is nu meer dan duizend dollar waard

Op de beurs Nasdaq in New York is de prijs van een aandeel Google vandaag voor het eerst boven de duizend euro gesprongen. Dat gebeurt te midden van een algemene stormloop na goede resultaten.

Vanochtend pakte het internetbedrijf uit Mountain View uit met beter dan verwachte winstcijfers voor het derde kwartaal. Tussen juli en september is de nettowinst met 36% gegroeid tot 2,97 miljard dollar.

De beurskoers op Nasdaq steeg daarom vandaag tot 1.006 dollar en dat is zowat 41% hoger dan begin dit jaar. Het was de eerste keer ooit dat Google boven de duizend dollar piekte. In 2004 was Google naar de beurs gegaan tegen 85 dollar per aandeel.

De marktwaarde van Google is nu gestegen tot 334 miljard dollar, maar dat is nog altijd minder die van Apple dat ongeveer 461 miljard dollar waard is.

S&P500 blijft records breken

Google was niet het enige bedrijf dat vandaag in positieve zin kon verrassen. De zakenbank Morgan Stanley steeg op de beurs met 2,5% nadat het bedrijf een stijging met 50% van de omzet van het voorbije kwartaal kon voorleggen. En ook het concern GE kon de beleggers bekoren.

Dat had allemaal gunstige gevolgen voor de brede S&P500-index van het Amerikaanse beurswezen. De index, die donderdag al sloot op recordhoogte, ging nog eens zes punten hoger tot 1.740.

De S&P breekt al maanden aan stuk records op rij. Google is bovendien een van de belangrijkste componenten van die index. De beleggers zijn hoe dan ook opgelucht nu het "gezever" over het schuldplafond voorlopig van de baan is zonder echte crisis.

Vorige week was er ook al opluchting toen president Barack Obama zijn keuze voor nieuwe Fed-voorzitter bekendmaakte. Met Janet Yellen lijkt het vrijwel zeker dat de Fed nog niet zo gauw een punt achter het stimulusplan zal zetten.