Alice Munro gaat Nobelprijs niet zelf afhalen

De Canadese schrijfster Alice Munro (82) zal in december niet naar Zweden reizen om de Nobelprijs voor de Literatuur in ontvangst te nemen. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie voor de Wetenschappen bekendgemaakt.
AP2009

De Canadese schrijfster Alice Munro werd vorige week gelauwerd met de Nobelprijs voor de Literatuur omdat ze "de meester van het hedendaagse kortverhaal" is.

Munro is pas de dertiende vrouw die de prestigieuze literatuurprijs krijgt en de enige vrouw die dit jaar een Nobelprijs in de wacht sleept. Volgens Peter Englund van de Zweedse Academie kan ze om gezondheidsredenen niet naar Zweden reizen. "Mevrouw Munro zelf betreurt dat ze niet naar de uitreiking kan komen, maar er niets aan te doen", klinkt het.

De Nobelprijs Literatuur wordt op 10 december uitgereikt in de Zweedse hoofdstad Stockholm. 10 december is de sterfdag van Alfred Nobe Nobel.