Computersysteem voorspelt wie er fraudeert

Dankzij een nieuw datasysteem kan de sociale inspectie voorspellen welk bedrijf mogelijk fraudeert. Dat schrijft De Standaard. Het computersysteem legt een verband tussen allerlei gegevens en maakt dan een ranglijst van mogelijke fraudeurs, zodat meer gerichte controles mogelijk worden.

"Vanaf nu hoeven we de bonafide werkgevers niet meer zo vaak lastig te vallen, omdat we van tevoren een veel beter zicht hebben op wie mogelijk fraudeert en wie niet. We zullen dus veel efficiënter kunnen controleren", zegt Jean-Claude Heirman, de directeur-generaal van de sociale inspectie, in De Standaard.

Het nieuwe, gesofisticeerde computerprogramma heeft de naam "Data mentalist" gekregen, naar de tv-serie "The mentalist", waarin het hoofdpersonage misdaden oplost dankzij zijn bijzondere observatiecapaciteiten. Het programma gebruikt een heel reeks sociale en fiscale gegevens om te berekenen hoe fraudegevoelig elk bedrijf is.

In de bouwsector werkt het nieuwe systeem alvast, zegt Gaël Kermarrec van de sociale inspectie. "Het werkt beter dan vroeger. We zien bij gerichte controles op basis van ranglijsten die door het systeem geproduceerd worden, dat voor bepaalde fraude-problematieken we gemakkelijk gaan van gemiddeldes van 16 procent van de ondernemingen met een inbreuk naar 52 procent of meer."

Tegen eind dit jaar wordt het computerprogramma ook voor de horeca en de schoonmaak- en transportsector gebruikt. De sociale inspectie benadrukt wel dat het computersysteem niet alles zal bepalen. Ook op basis van andere bronnen of van klachten kunnen er controles volgen.