Hasselt is de properste studentenstad

Hasselt is de properste studentenstad. De Limburgse provinciehoofdplaats won de Netstrijd van OVAM en Fost Plus. Met een dagelijkse netheidsscore van minstens 95 op 100 sleepte de stad Hasselt de voorbije week iedere dag de dagprijs in de wacht. Daarom mag de stad zich de absolute winnaar van de Netstrijd en de properste studentenstad van Vlaanderen noemen.

Van 10 tot 17 oktober woedde in Vlaanderen een week lang de Netstrijd. Die past in de jaarlijkse Indevuilbak-campagne van de Openbare Afvalstoffen Maatschappij (OVAM) en Fost Plus.  Studenten in Antwerpen, Gent, Hasselt, Kortrijk en Leuven hielden de voorbije week de uitgaansbuurten van hun stad zo proper mogelijk door het zwerfvuil tot een minimum te beperken.

"De studenten bewijzen dat we de hoeveelheid afval echt kunnen doen dalen als we er bewust mee omgaan", zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). "Een zestigtal gemeentes gebruikt nu al de netheidsbarometer en we hopen dat ook daar de afvalberg slinkt."

De netheidsbarometer is een eenvoudig management- en meetinstrument voor zwerfvuil en algemene netheid. Via regelmatige tellingen in de straten van een gemeente of stad, kan de zwerfvuilsituatie in kaart gebracht worden en van nabij opgevolgd.