Inbraak in pand Russische ambassade in Nederland

In Den Haag, in Nederland, is ingebroken in een woning die valt onder het beheer van de Russische ambassade. Of er iets is gestolen, is nog onduidelijk. De politie onderzoekt de zaak. De inbraak is het zoveelste incident in korte tijd tussen Rusland en Nederland.

Het pand in Den Haag (foto) is geen diplomatieke vestiging. Het zou gaan om een woning die gebruikt wordt om ambassadepersoneel onder te brengen. Er zouden verschillende appartementen zijn in het gebouw. Er is nog niet veel informatie over de inbraak. De politie is een onderzoek gestart, maar wil voorlopig niet veel kwijt.

Frans Timmermans (PvdA, kleine foto), de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, heeft laten weten dat hij de inbraak betreurt. Volgens Buitenlandse Zaken werken de politie en de Russische ambassade goed samen bij het onderzoek.

Vriendschapsjaar valt in het water

Dit nieuwe incident zou de spanningen tussen Nederland en Rusland voort kunnen doen oplopen. Eerder deze week werd een Nederlandse diplomaat door onbekenden geslagen en vastgebonden in zijn woning in Moskou. Hij raakte daarbij lichtgewond.

De week daarvoor was een Russische diplomaat dan weer opgepakt door Nederlandse agenten omdat er aanwijzingen waren dat de man zijn kinderen zou mishandeld hebben. Rusland reageerde woest op de aanhouding, die onwettig zou zijn vanwege de onschendbaarheid van de diplomaat.

Daarenboven zitten sinds september twee Nederlandse Greenpeace-activisten vast in Rusland. Ze deden mee aan de actie van het schip Arctic Sunrise en riskeren nu een celstraf wegens piraterij. De Nederlandse regering wil dat ze vrijgelaten worden.

2013 is bij onze noorderburen het Nederland-Ruslandjaar, waarin beide landen nét de banden wilden aanhalen. Maar dat "vriendschapsjaar" valt meer en meer in het water. Een oproep van enkele partijen om er vroegtijdig mee op te houden, is wel afgewezen door minister Timmermans. Volgende maand brengt koning Willem-Alexander normaal gezien een bezoek aan Rusland.

AP2013