Italië veroordeelt opnieuw oud-nazi tot levenslang

In Rome is de voormalige nazi Alfred Stork tot levenslang veroordeeld wegens de moord op 120 Italiaanse officieren tijdens de Tweede Wereldoorlog.
AP1941

Een militaire rechtbank in Rome heeft de veroordeling uitgesproken, maar de beklaagde Alfred Stork was niet aanwezig. Hij woont nog altijd in Duitsland en het is weinig waarschijnlijk dat dat land hem zal uitleveren aan Italië.

Stork is veroordeeld omdat hij in september 1943 lid was van een executiepeloton dat 120 Italiaanse officieren heeft doodgeschoten op het Griekse eiland Kefalonia. Het is de eerste keer dat in Italië iemand wordt veroordeeld voor de wreedheden van die maand.

Tijdens de oorlog waren Duitse troepen samen met Italiaanse militairen Griekenland binnengevallen. Na de geallieerde landing in Zuid-Italië en de val van de fascistische leider Benito Mussolini, wisselde Italië van kamp in de oorlog.

In september 1943 traden de Duitsers erg hard op tegen hun voormalige Italiaanse bondgenoten. In die maand zouden tussen de 3.000 en 4.000 Italiaanse soldaten in Griekenland zijn opgepakt en doodgeschoten. Andere Italianen zochten een toevlucht en liepen over naar het Griekse verzet.

Na de oorlog werden op het proces van Nurenberg twee Duitsers veroordeeld wegens de wreedheden tegen Italianen in Griekenland.