Komt er ooit een einde aan de files?

De afgelopen weken was het file-leed op onze wegen weer heel acuut. Menig automobilist heeft nog maar eens lijdzaam in de rij moeten aanschuiven. Uit statistieken van het Vlaams Verkeerscentrum blijkt dat oktober de ergste filemaand van het jaar is, maar het centrum verwacht wel dat we dankzij een hele reeks maatregelen geleidelijk de goede richting uitgaan.

Zo is er het voorstel om de takeldiensten en andere hulpdiensten onder bepaalde voorwaarden gebruik te laten maken van de pechstrook op de snelwegen om de gevolgen van ongevallen sneller van de baan te helpen. De overheid zet ook in op een verbetering van het openbaar vervoer en het aanleggen van missing links in het wegennet. Andere maatregelen om de doorstroming van het verkeer te verbeteren zijn het aangeven van ongevallen op borden boven de snelwegen en het beter verspreiden van verkeersinformatie. Ook de aanleg van spitsstroken wordt uitgebreid.

Gaat het oplossen van de fileproblematiek hiermee de goede richting uit, of halen al deze maatregelen weinig uit? Zal het verbeteren van de doorstroming niet gewoon meer verkeer aantrekken? Of is de strijd van het openbaar vervoer tegen de auto bij voorbaat verloren en moeten we de files er dan maar bijnemen?

Uw onderbouwde en beschaafd geformuleerde mening is welkom.
 

lees ook