Koning Filip neemt onaangekondigd het woord tijdens Blijde Intrede

Tijdens de Blijde Intrede in de Luxemburgse hoofdstad Aarlen heeft koning Filip onaangekondigd het woord genomen op het balkon van het provinciaal paleis. "Bedankt voor jullie warme ontvangst. Bedankt voor jullie vertrouwen. Leve België!", zei hij tot de meer dan 5.000 toeschouwers, onder wie 2.000 kinderen.

Om 11 uur was het koningspaar in Aarlen aangekomen voor hun 9e Blijde Intrede. Ze werden onthaald in de tuinen van het provinciaal paleis door gouverneur Bernard Caprasse, de Aarlense burgemeester Vincent Magnus en staatssecretaris Philippe Courard. 's Middags stond een werklunch op het programma.

Rond 13.15 uur verscheen het koningspaar op het balkon van het provinciaal paleis (foto boven). Er werden ballonnen in de nationale kleuren opgelaten, waarop Filip onaangekondigd het woord nam.  "Bedankt voor jullie warme ontvangst, en jullie gedrevenheid voor vooruitgang (waarmee hij verwees naar de slogan van de provincie Luxemburg, red). We zijn erg geraakt door de hartelijke ontvangst in alle provincies die we tot nu toe hebben bezocht. We zullen de bemoedigende woorden en fijne gesprekken onthouden. Bedankt voor jullie vertrouwen. Leve België!"

Na de korte toespraak mengden de koning en de koningin zich een uur lang in de menigte, die voor het grootste deel bestond uit kinderen van scholen uit Luxemburg.

Iets na 14 uur, met meer dan drie kwartier vertraging op het programma, trok het koningspaar naar de campus van de Université de Liège in Aarlen. Dat bezoek werd bijgewoond door de rector en de vicerectoren van de Luikse universiteit, de directeurs van de Aarlense hogescholen en een delegatie van studenten.