Kooi gestolen in kantoor van Greenpeace in Moermansk

In een tijdelijk kantoor van Greenpeace in Moermansk (Rusland) is ingebroken en een kooi gestolen. Greenpeace wilde de kooi vandaag juist gebruiken bij een protestactie. In Rusland worden dertig Greenpeace-activisten beschuldigd van piraterij. Zij zitten al dertig dagen vast in een gevangenis in Moermansk. Greenpeace noemt de aanklacht absurd en wil hen vrij.
De dieven op de bewakingsbeelden.

De milieuorganisatie deed na de ontdekking van de diefstal aangifte bij de Russische politie. De politie bevestigt dat er een kooi weg is en onderzoekt de zaak. Op bewakingsbeelden is te zien hoe zes mannen met bivakmutsen het kantoor binnendringen.

De kooi was bedoeld om vandaag te gebruiken bij een demonstratie in Moermansk. Op verschillende plaatsen in de wereld, onder meer in Groningen (foto), zijn er acties om het gevangenschap van de activisten aan te kaarten. De kooien zijn symbolisch omdat Rusland ook kooien gebruikt voor arrestanten.

Trekt Poetin de aanklacht in?

Sinds september houdt Rusland dertig activisten vast. Zij deden mee aan een actie van het schip de Arctic Sunrise bij Nova Zembla. De activisten hadden er geprobeerd een Russisch boorplatform binnen te dringen uit protest tegen het feit dat Rusland in die streek naar olie boort.

Maar de Arctic Sunrise, die voer onder de Nederlandse vlag, werd bestormd en naar Moermansk gesleept. De Greenpreace-leden worden beschuldigd van piraterij en kunnen een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar krijgen.

In totaal waren 18 nationaliteiten aan boord. Het gaat om Britten, Australiërs, Brazilianen, Canadezen, Denen, Nederlanders, Fransen, Nieuw-Zeelanders, Russen en Amerikanen.

Gisteren hebben elf winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede in een brief aan de Russische president Vladimir Poetin een lans hebben gebroken voor de Greenpeace-activisten. De laureaten, onder wie de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu, vragen Poetin er alles aan te doen om de aanklacht wegens piraterij van tafel te krijgen.