Labille schenkt Kabila Rode Duivels-shirt van Lukaku

Tijdens een bezoek aan Kinshasa heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS) de Congolese president Joseph Kabila gisteren een officieel shirt van de Rode Duivels geschonken. Kabila kreeg een shirt met het nummer 9 van Romelu Lukaku, de aanvaller met Congolese roots die in Kroatië met twee doelpunten de Belgische WK-kwalificatie verzekerde. "In zekere zin moeten we de Democratische Republiek Congo bedanken voor onze kwalificatie", zei Labille.

Behalve de voetbalactualiteit sneed Labille met Kabila ook de conflicten in het oosten van Congo en de uitvoering van een herstelprogramma voor de regio van de Grote Meren aan.

De PS-minister wil samen met de Europese partners en andere donoren immers een herstelprogramma op gang brengen naar analogie met het Marshallplan dat de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog lanceerden om Europa er bovenop te helpen. Het is de bedoeling dat de lidstaten van de Europese Unie hun inspanningen in de regio beter coördineren en afstemmen op strategische prioriteiten die de landen van de regio zelf bepalen.

Het "Marshallplan" voor de regio van de Grote Meren, waarbij ook de Wereldbank betrokken zou zijn, werd eerder deze maand reeds besproken tijdens een vergadering van Labille en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) met Kabila in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.