Opnieuw sporen van digitale inbraak ontdekt bij Belgacom

In de nasleep van de digitale inbraak die vorige maand bij Belgacom aan het licht kwam, zijn opnieuw onregelmatigheden ontdekt in de computersystemen van het telecombedrijf. Dat heeft Belgacom in een persbericht bevestigd. Het zou gaan om problemen met de router van dochteronderneming BICS. Volgens De Morgen is op die router nieuwe malware ontdekt.
BELGA/WAEM

Half september raakte bekend dat de interne systemen van Belgacom sinds 2011 werden gehackt. Dat kwam aan het licht nadat het telecombedrijf bij een gespecialiseerde Nederlandse firma een doorlichting had besteld.

Meteen werd geopperd dat de inbraak het werk was van een buitenlandse overheidsdienst zoals de NSA. Volgens het Duitse blad Der Spiegel zat de Britse geheime dienst GCHQ achter de aanval.

De hackers zouden het in de eerste plaats op BICS hebben gemunt, een dochteronderneming van Belgacom die wereldwijd telefoonverkeer regelt. In Afrika en het Midden-Oosten is het zelfs de belangrijkste telecomprovider. Zelf liet Belgacom deze piste toen in het midden.

"Wijzigingen in de software van de router"

In een persbericht laat Belgacom nu weten dat opnieuw onregelmatigheden zijn ontdekt in de computersystemen. Deze keer wordt wel met zoveel woorden gezegd dat die bij BICS zijn gevonden, meer bepaald op de router van de dochteronderneming. Dat is een apparaat dat meerdere computernetwerken verbindt.

"Na de recente digitale inbraak verscherpten zowel Belgacom als BICS hun toezicht- en preventiemaatregelen", klinkt het. "In het kader van de nazorg wordt op alle systemen een intensieve monitoring uitgevoerd om eventuele onregelmatigheden op te sporen."

Het zijn die doorgedreven controles die de nieuwe problemen aan het licht hebben gebracht. "Het eerste onderzoek wijst erop dat er wijzigingen zijn aangebracht in de software van de router. Dat kan tijdens de recente digitale inbraak zijn gebeurd." Volgens de krant De Morgen gaat het om nieuwe malware.

Belgacom laat weten dat zowel de eigen specialisten als die van BICS het onderzoek voortzetten. Dat gebeurt in samenwerking met externe experts. Bevoegde instanties als het BIPT en de Privacycommissie worden continu geïnformeerd.