Saudi-Arabië weigert zetel in VN-Veiligheidsraad

Saudi-Arabië weigert zijn zetel in de VN-Veiligheidsraad op te nemen. Volgens het land slaagt de raad er niet in om conflicten te beëindigen en hanteren de leden twee maten en twee gewichten.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bestaat uit vijf permanente leden - de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland - en tien roterende leden. Elk jaar worden er vijf leden vervangen. Saudi-Arabië was gisteren samen met Tsjaad, Nigeria, Litouwen en Chili verkozen om vanaf januari twee jaar als roterend lid in de Veiligheidsraad te zitten.

Maar de Saudische emirs weigeren die zetel op te nemen. Ze vinden dat de raad er onvoldoende in slaagt om conflicten in de wereld te beëindigen. Volgens de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Saud Al Faisal (foto bovenaan) hanteren de leden van de Veiligheidsraad twee maten en twee gewichten bij conflicten. Hij verwees daarmee naar de burgeroorlog in Syrië.

"Het koninkrijk vindt dat de methode, werkmechanismen en het meten met twee maten binnen de raad de Veiligheidsraad belemmeren om haar verantwoordelijkheid om vrede te bereiken, degelijk op te nemen", zei Saud Al Faisal.

Volgens Saud Al Faisal zal zijn land pas bereid zijn om de zetel op te nemen als de raad hervormd wordt. Wat die hervormingen precies moeten inhouden, zei hij niet.

Saudi-Arabië had eerder al publiek kritiek geuit op de Veiligheidsraad omdat die er niet in slaagt een einde te maken aan de oorlog in Syrië. De Saudi's steunen in dit conflict overigens de rebellen. Begin deze maand moest Al Faisal speechen op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, maar hij stuurde toen zijn kat.

Niet alleen Syrië ligt de emirs op de maag. Ze zijn ook misnoegd over het decennialange conflict tussen Israël en de Palestijnen en de onmacht van de Veiligheidsraad om hierin een oplossing te forceren.

Meest gelezen