Vader van Jejoen is boos over "circus"

De gewezen Syriëstrijder Jejoen Bontinck is bij zijn terugkeer in België door de politie opgepakt. Vanavond is zijn vader Dimitri Bontinck uitgevallen naar de Belgische overheid omdat die niet zou optreden tegen ronselaars.

Terwijl zijn zoon werd ondervraagd op een politiekantoor in Antwerpen, is vader Bontinck naar Nederland gereden om zijn verhaal te doen in het tv-programma "Pauw & Witteman" op Nederland 1.

Dimitri Bontinck noemde het oppakken van zijn zoon "een circus". Hij zei dat jongeren die terugkeren uit Syrië in België meteen worden opgepakt, terwijl dat niet zo zou zijn in Nederland en Frankrijk. 

Vooral viel hij uit naar de Belgische overheid omdat die niets of te weinig doet om jonge moslims ervan te weerhouden om naar Syrië te trekken. De vraag of de ouders dan misschien ook niet gefaald hebben, deed hij af als "populistisch gekwaak". Hij gaf wel toe dat hij misleid was door zijn zoon.

Bontinck ontkende ook dat zijn zoon getraumatiseerd zou zijn en zegt ook enig begrip te hebben voor de islamitistische rebellen die "orde en structuur zouden gebracht hebben in Syrië". Hij betreurde wel dat islamitische rechtbanken er de mensenrechten schenden. 

Tenslotte zei hij dat hij al ongeveer een maand contact had met zijn zoon voor hij hem onlangs is gaan ophalen aan de Syrisch-Turkse grens. Hij blijft ook geloven dat zijn zoon geen deel heeft genomen aan gevechten of wreedheden, maar enkel bij hulpverlening betrokken was.

Jejoen Bontinck opgepakt in Antwerpen

In het interview met Inge Vrancken had Jejoen Bontinck gezegd dat hij maandag naar ons land zou terugkeren en zich dan zou aangeven bij de politie.

Dat is echter niet gebeurd. Vanavond is Jejoen naar het huis van zijn Nigeriaanse moeder in Antwerpen gegaan en daar is hij omstreeks acht uur opgepakt door de politie. Hij is daarna in aanwezigheid van een advocaat ondervraagd op een politiekantoor.