Zijn baby's op 22 weken levensvatbaar?

Moet de medische wereld baby's die al na een zwangerschap van 22 weken ter wereld komen, proberen te redden? Of blijft de grens beter op 24 weken liggen? Op die vraag proberen dokters morgen een antwoord te vinden op een symposium in Diepenbeek. In "De ochtend" gaf gynaecoloog Wilfried Gyselaers meer duiding bij dit delicate vraagstuk.
AP2006

Wanneer zijn baby's levensvatbaar? Het mag dan wel een cruciale vraag zijn, internationaal bestaat er geen consensus over. "In principe begint levensvatbaarheid vanaf een zwangerschapstermijn van 24 à 25 weken", zei Gyselaers.

"Dat staat gelijk aan ongeveer 6 maanden. Normaal duurt een zwangerschap 40 weken. Die tijd heeft de baby nodig opdat hij bij de geboorte zelfstandig kan functioneren. Vanaf 24 weken zijn de organen net voldoende ontwikkeld opdat een baby dit punt mits medische hulp kan bereiken."

Meteen nuanceerde Gyselaers zijn stelling. "Als we baby's vanaf 24 weken helpen leven, helpen we hen eigenlijk overleven. Dat betekent niet noodzakelijk dat ze tot gezonde volwassenen zullen opgroeien. Een aantal onder hen ontwikkelt op lange termijn gezondheidsproblemen of zelfs een handicap."

"Deze vraag kunnen artsen niet alleen beantwoorden"

"Tegelijk merken we een internationale tendens om baby's steeds vroeger te redden. In Scandinavië start men een behandeling al op vanaf 22 weken. Dat kan omdat de technische middelen steeds beter worden."

"De vraag wordt met andere woorden in toenemende mate prangend. Moeten we ook in Vlaanderen baby's vanaf 22 weken proberen te redden, wetende dat het risico op gezondheidsproblemen aanzienlijk is? Of oordelen we dat de maatschappelijke en sociale kosten te groot zijn en houden we de grens op 24 weken?"

"Deze vraag kunnen artsen niet op eigen houtje beantwoorden. De maatschappelijke gevolgen van een keuze om de grens op 22 weken te leggen, zijn immers verstrekkend. Vandaar dat een symposium zich opdringt. Ook politici zullen erop aanwezig zijn. In deze materie is inspraak van de overheid nodig."