15-jarige Leonarda wil niet alleen terug naar Frankrijk

Leonarda Dibrani, het uitgeprocedeerde meisje dat eerder deze maand door Frankrijk is teruggestuurd naar Kosovo, mag terugkeren om haar studies af te maken. Dat heeft de Franse president François Hollande gezegd. "Ik keer niet terug zonder mijn familie", reageert het 15-jarige meisje.

Leonarda Dibrani werd eerder deze maand tijdens een schoolreis uit de bus gehaald en teruggestuurd naar Kosovo. Zij was de enige die niet thuis was toen haar ouders en broers en zusjes werden opgehaald om het land te worden uitgezet. De familie verblijft nu in Mitrovica, Kosovo, na vijf jaar Frankrijk.

In Frankrijk was veel verzet gerezen tegen de manier waarop de 15-jarige scholiere het land is uitgezet. Er werd een protestmars gehouden en in Parijs blokkeerden leerlingen 20 middelbare scholen.

Een onderzoekscommissie heeft geoordeeld dat Leonarda volgens de regels Frankrijk is uitgezet, maar vindt het niet goed dat ze tijdens de schooluren uit de bus is geplukt. President Hollande heeft nu gezegd dat het meisje mag terugkeren naar Frankrijk om haar studie of te maken.

De uitnodiging geldt alleen voor haar, niet voor haar familie. In dat geval weigert Leonarda. "Ik wil niet alleen terug naar Frankrijk. Ik wil mijn familie niet achterlaten. Ik ben niet de enige die naar school moet: er zijn ook nog mijn broers en zusjes."

De familie Dibrani, een Roma-familie, woonde vijf jaar illegaal in Frankrijk. De ouders van Leonarda hadden asiel aangevraagd omdat ze in in hun thuisland Kosovo gediscrimineerd werden. Intussen was gebleken dat alleen de vader in Kosovo geboren is. De moeder en de kinderen van het gezin zijn geboren in Italië, waar de familie eerder woonde.