"Dit is een nationaal drama"

Koning Filip, premier Elio Di Rupo en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet zijn vanavond naar de provincie Namen gegaan om er hun medeleven te betuigen met de nabestaanden van de vliegtuigcrash. "Dit is een nationaal drama", klinkt het.

De premier, de koning en de minister van Binnenlandse Zaken zijn eerst naar de plaats van de ramp geweest. De koning sprak er vooral met hulpverleners, zegt de burgemeester van Fernelmont, Jean-Claude Nihoul. "De koning is erg aangedaan", zegt hij.

Daarna gingen Di Rupo, Milquet en koning Filip naar Temploux, waar het vliegtuigje opgestegen was. Daar worden de nabestaanden van de slachtoffers opgevangen.

"Onze gedachten gaan uit naar de families. Het is een drama dat mensen vertrekken om feest te vieren, maar in deze omstandigheden terechtkomen. Dit is een nationaal drama. Het is lang geleden dat er een ongeluk is gebeurd met zo'n draagwijdte", zegt premier Di Rupo.

Ook Milquet heeft het over "een nationaal drama". Zij verwijst naar de leeftijden van de slachtoffers, allen tussen de 21 en de 40 jaar, "mensen in de fleur van hun leven, veel vaders met kinderen".

"Het is een tragedie voor de families en voor de hele natie", zegt burgemeester van Namen Maxime Prévot. "We bevinden ons niet meer in de fase van de zorg, maar in de fase van rouw", voegde minister Milquet toe. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters en vicepremier Didier Reynders toonden in een persbericht hun medeleven met de slachtoffers. De politici benadrukten tijdens de persconferentie nog de efficiëntie van de hulpdiensten, de politie en de brandweer.