"Elektronische kassa kost horeca mogelijk 21.000 banen"

De verplichte invoering van de elektronische kassa's die het zwartwerk in de horeca moeten uitroeien gaat de komende twee jaar tussen 12.900 en 21.000 banen kosten door ontslagen en faillissementen. Dat voorspellen onderzoekers van de KU Leuven in De Standaard en Het Nieuwsblad.

"Alles hangt uiteraard af van de effectieve hoeveelheid zwartwerk in de sector", zegt professor Joep Konings in de krant. Samen met collega Maarten Goos en doctoraalstudent Koen Breemersch becijferde hij het effect van de invoering van de elektronische kassa die op 1 januari begint en einde 2015 afgerond moet zijn. Volgens Konings stellen gezaghebbende studies dat een op de drie banen in de horeca officieel niet bestaat. "Als dat klopt, zal het verlies dichter bij 21.000 banen uitkomen."

De elektronische kassa moet ertoe leiden dat restaurants geen zwarte inkomsten meer kunnen ontvangen. Ze hebben dan ook geen zwart geld meer om het personeel te betalen. Veel remedies zien de onderzoekers niet. Productiviteitsstijgingen zijn nauwelijks mogelijk, de hogere kosten verhalen op de klanten in een sector met bikkelharde concurrentie al evenmin. Een btw-verlaging tot zes procent zou volgens de vorsers slechts een jobwinst van maximaal 2 procent opleveren.

De studie hield bovendien al rekening met de compenserende maatregelen die de regering goedkeurde. Zonder die maatregelen zouden ten minste 16.000 en mogelijk zelfs 24.000 banen sneuvelen, goed voor 20 procent van de totale werkgelegenheid in de sector. Wat de regering nog kan doen? Om de werkgelegenheid op peil te houden, zou een loonkostenverlaging met 20 tot 35 procent nodig zijn, wat volgens de onderzoekers "allesbehalve evident" is.

"De politici moeten de realiteit onder ogen zien", reageert Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. "Niets doen betekent moord op de sector."