"Life of Pi" en Adele winnen World Soundtrack Awards

Het Filmfestival van Gent is afgesloten met de uitreiking van de World Soundtrack Awards, de prijzen voor de beste filmmuziek. De film "Life of Pi" en de Britse zangeres Adele waren de belangrijkste winnaars van de avond. Ook componist Alexandre Desplat werd in de bloemetjes gezet.

Het Filmfestival van Gent onderscheidt zich van de andere door zijn aandacht voor filmmuziek. Sinds 2001 worden elk jaar de World Soundtrack Awards uitgereikt. De grote namen van de filmmuziek zijn traditioneel vertegenwoordigd op dit evenement. Ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van het festival was dit jaar een recordaantal componisten aanwezig.

De belangrijkste prijs van de de avond, die voor de beste soundtrack van het jaar, ging naar de muziek van "Life of Pi". De maker, de Canadees Mychael Danna, werd uitgeroepen tot beste filmcomponist van het jaar. Danna maakte naam als de vaste componist van zijn landgenoot Atom Egoyan ("Felicia's journey", "The sweet hereafter"). Hij schreef ook de muziek voor o.a. "Capote", "Little Miss Sunshine" en "(500) Days of Summer".

"Life of Pi" is zijn derde samenwerking met Ang Lee. Voor de film over een Indische jongen die op een vlot op de oceaan drijft in het gezelschap van een Bengaalse tijger, kan Danna zijn passie voor oosterse muziek kwijt. Zo worden Franse melodieën gespeeld op sitar en zingt een kerkkoor in het Sanskriet. De muziek werd eerder al bekroond met een Oscar. Danna was zelf niet in Gent om zijn prijs af te halen. In een videoboodschap zei hij "dat het hem speet dat jij niet aanwezig kon zijn op het leukste filmfestival ter wereld".

Het lied "Skyfall" dat de Britse zangeres Adele schreef en zong voor de gelijknamige James Bond-film is verkozen tot beste originele lied geschreven voor een film.

Tijdens de uitreiking in het Kuipke speelde het Brussels Philharmonic Orchestra onder leiding van Dirk Brossé muziek van Alexandre Desplat, de eregast van de avond, en Riz Ortolani, die een Lifetime Achievement Award in ontvangst mocht nemen.

De laureaten op een rij

  • best original film score of the year: Life of Pi - Mychael Danna
  • film composer of the year: Michael Danna
  • best original song written for a film: Skyfall - Adele
  • discovery of the year: Dan Romer & Benh Zeitlin - Beasts of the Southern Wild
  • public choice award: The butterfly's dream - Rahman Altin
  • Sabam award for the most original composition by a young European composer: Gilles Alonzo - The big shave (Scorsese)
  • lifetime achievement award: Riz Ortolano