"Wilfried is al fietsend door het leven gegaan, met voor- en tegenwind"

In de Sint-Baafskathedraal is de begrafenisplechtigheid van Wilfried Martens gehouden. Naast familie en vrienden woonden verschillende binnen- en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders de plechtigheid bij. De Gentse bisschop Luc van Looy leidde de dienst. In zijn homilie richtte hij zich rechtstreeks tot de overleden oud-premier.

In verschillende talen heeft de Gentse bisschop de vele honderden aanwezigen op de afscheidsplechtigheid van Wilfried Martens welkom geheten. Martens stierf op 9 oktober en kreeg een staatsbegrafenis. Dat betekent onder meer dat het gaat om een uitvaart met militaire eer en dat de plechtigheid door een vertegenwoordiger van het Paleis wordt bijgewoond.

Na het welkomstwoord ontstaken 3 kinderen en 2 kleinkinderen van Martens de kaarsen rond de kist met zijn stoffelijk overschot, de zogenoemde lichtritus. Vervolgens ging van Looy over tot de schuldlitanie en een openingsgebed. De eerste lezing betrof een citaat van de profeet Jesaja. Het evangelie dat volgde, werd gezongen door permanent diaken Joris Van Huffel.

"Luctor et emergo"

In zijn homilie richtte van Looy zich rechtstreeks tot Martens. "Beste Wilfried, samen hebben we gebeden dat je bij Onze Vader rust zou mogen vinden. Net zoals je steeds naar rust en vrede streefde tussen volkeren en mensen."

Van Looy haalde ook een beeld aan dat Martens zelf altijd gebruikte. "Wilfried is al fietsend door het leven gegaan, met voor- en tegenwind. Maar steeds kon hij rekenen op de steun van ploegmaats."

Vervolgens las de bisschop enkele boodschappen voor die Martens' kinderen en kleinkinderen ter afscheid voor hun vader en grootvader hadden geschreven. "Papa, nu ben je eindelijk terug thuis", citeerde hij. "Nu kan je je mama omhelzen." "Luctor et emergo", haalde hij zijn dochter aan. "Hard werken brengt ons er weer bovenop."

Daarna was het de beurt aan Johan Verminnen die het lied "Laat me nu toch niet alleen" zong. Doorheen de plechtigheid werden verschillende liturgische liederen gezongen door het koor Schola Cantorum. Tijdens de offerande weerklonk onder meer "Erbarm dich mein, o Herre Gott" van Johann Sebastian Bach. Het Onze Vader werd in het Latijn aangeheven.

Na de communie zong de Belgische mezzosopraan Inez Carsauw "Bist du bei mir", eveneens van Bach. Op het einde van de plechtigheid keerde Carsauw nog eens terug voor de aria "Lascia ch'io pianga" van Georg Friedrich Händel.

Binnen- en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders

Verschillende binnen- en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders woonden de plechtigheid bij. Onder hen onder meer premier Elio Di Rupo (PS), Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en de minister-president van de Duitstalige gemeenschap, Karl-Heinz Lambertz (PS).

Uit Europese hoek waren onder meer Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso, Europees president Herman Van Rompuy, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker en de premiers en presidenten van onder meer Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Moldavië uitgenodigd.

Verschillende van die binnen- en buitenlandse toppolitici namen op het einde van de plechtigheid het woord. Zo hield onder meer Merkel een toespraak. Naast Merkel ging het om Barroso, Van Rompuy, interimvoorzitter van de EVP Joseph Daul, premier Di Rupo, CD&V-voorzitter Wouter Beke en de voormalige premiers Jean-Luc Dehaene en Yves Leterme.

De uitvaart werd afgesloten met de afscheidsritus waarbij van Looy de lijkkist bewierookte en met wijwater besprenkelde. Na een laatste gebed speelde de organist achtereenvolgens nog het Europese, het Vlaamse en het Belgische volkslied. Op de tonen van "In Paradisum" en onder applaus van de aanwezigen werd de kist ten slotte naar buiten gedragen.