Aung San Suu Kyi ontvangen door koning Filip

Oppositieleidster Aung San Suu Kyi uit Myanmar, het voormalige Birma, is vanmiddag ontvangen door koning Filip en koningin Mathilde in het kasteel van Laken.
Aung San Suu Kyi bij haar vertrek op de luchthaven van Yangon vrijdag

Aung San Suu Kyi is op bezoek in Europa om enkele prijzen in ontvangst te nemen die ze kreeg in de periode dat ze door de militaire machthebbers in Myanmar onder huisarrest geplaatst was. Het gaat onder meer om de Sacharovprijs voor de mensenrechten van het Europees Parlement, die ze in 1990 toegekend kreeg.

De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede van 1991 ontmoet vanavond nog de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Daarnaast zal ze ook een korte stop houden in Louvain-la-Neuve, waar de Université catholique de Louvain haar een eredoctoraat heeft toegekend in 1998. Zondagnamiddag praat ze met Europees president Herman Van Rompuy.

In 2015 zijn er presidentsverkiezingen in Myanmar, die mogelijk de eerste vrije stembusgang in het land zullen zijn in meer dan 50 jaar. Aung San Suu Kyi is van plan zich kandidaat te stellen voor het presidentschap.