Banken brengen 8.000 nieuwe bedrijfswagens in verkeer

De zwaardere belasting op bedrijfswagens weerhoudt de Belgische banken er niet van om wagens toe te kennen. Ze brengen 8.000 nieuwe wagens in het verkeer. Leasingmaatschappijen kunnen de vraag amper volgen. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

Bij BNP Paribas Fortis hebben 6.250 personeelsleden gekozen voor een bedrijfsauto. Daarvan zijn er inmiddels al 5.400 geleverd.

Bij Belfius, dat in september een bevraging startte, reageerden al 1.500 mensen positief op de vraag of ze een bedrijswagen willen om een looninlevering te compenseren. "Het zijn wagens ter vervanging van bestaande wagens", legt Monique Delvou, woordvoerster van Belfius, uit in "Bonus" op Radio 1. "De gemiddelde CO2-uitstoot van die wagens ligt beduidend lager dan die van de wagens die vervangen worden. Het gaat dus om een groene operatie. 80% van de medewerkers die kiezen voor een wagen, doen dat met een formule van maximaal 20.000 kilometer per jaar. Ook het aantal abonnementen voor het openbaar vervoer gaat niet dalen. De mensen gaan de auto dus niet gebruiken om naar het werk te komen." 

Intussen wordt ook bij andere banken gedacht aan bedrijfswagens om loonkosten te drukken. Bij ING onderhandelen bonden en directie eveneens over een loon­kostenplan waarbij opnieuw de mogelijkheid geboden wordt om loon om te zetten in bedrijfswagens. Ook bij KBC is het personeel naar verluidt vragende partij om een bedrijfswagen te bestellen.

Op de operatie komt wel kritiek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die vindt dat België de bedrijfswagens te veel aanmoedigt en daardoor het fileleed aanzwengelt.