Doden bij zelfmoordaanslag in Somalië

Bij een zelfmoordaanslag in Somalië zijn vanmiddag minstens 12 doden gevallen. De aanslag is het werk van de extremistische islamistische beweging Al Shabaab.
(archieffoto)

De zelfmoordaanslag deed zich voor in de stad Beledweyne, niet zo ver van de grens met Ethiopië. De dader blies zich op in de buurt van een restaurant waar vaak vredestroepen van de Afrikaanse Unie komen. Bij de aanslag vielen zeker 12 doden, er zouden ook een tiental gewonden zijn.

Al Shabaab heeft de aanslag al opgeëist. Volgens een commandant waren soldaten uit Ethiopië en Djibouti die deel uitmaken van de troepenmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië, het voornaamste doelwit. De meeste slachtoffers zouden volgens getuigen wel burgers zijn.

De Afrikaanse Unie heeft een vredesmacht van ongeveer 18.000 soldaten in Somalië in de strijd tegen de extremistische militanten van Al Shabaab. Die organisatie wil in Somalië een islamitische staat vestigen. Regelmatig zijn er aanslagen op buitenlandse soldaten in Somalië.

Al Shabaab zat ook achter de bloedige aanval op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi vorige maand.