Elf doden bij crash van vliegtuig met parachutisten

In de provincie Namen, nabij Fernelmont, is een vliegtuig met parachutisten neergestort. Daarbij zijn elf mensen omgekomen, tien parachutisten en de piloot.
AP2013

"Ik zag een vliegtuigje een vleugel verliezen, en het crashte met veel lawaai", meldden ooggetuigen. Nadat de vleugel was losgeraakt, begon het vliegtuig te tollen. Op de grond vond een explosie plaats, gevolgd door een brand. Een luchtvaartexpert onderzoekt de precieze oorzaak van de crash.

Volgens burgemeester Jean-Claude Nihoul zijn er drie geopende parachutes gevonden in het vliegtuigje, wat erop wijst dat drie inzittenden zich nog hebben proberen te redden. Maar niemand heeft de crash overleefd, ook de piloot is om het leven gekomen.

Het neergestorte toestel is een Pilatus PC-6 Turbo Porter, dat in Zwitserland werd gebouwd. Er zijn berichten dat het vliegtuig in 2000 of 2002 al eens betrokken was bij een crash, maar dat kan nog niet bevestigd worden.

Het vliegtuig, dat opgestegen was in Temploux, is neergestort in een veld. Familieleden en nabestaanden worden opgevangen in Temploux, op de plaats waar het vliegtuigje opgestegen is.

Onder de slachtoffers bevond zich een jonge vrouw, die voor haar verjaardag een luchtdoop cadeau gekregen had. De tien andere slachtoffers zijn mannen tussen de 21 en de 40 jaar. "Mensen in de fleur van hun leven", zegt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet, "veel vaders met kinderen. Dit is een nationaal drama".

Doordat er ook een brand uitbrak na de crash, verloopt de berging van de slachtoffers en de identificatie moeizaam.

Op de foto hieronder ziet u het vliegtuigje voor het neerstortte. De foto dateert van enkele jaren geleden.