Isabelle Durant gepasseerd als Europese lijsttrekker

De Ecolo-leden hebben Europees parlementslid Philippe Lamberts aangeduid als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Isabelle Durant, ook Europees parlementslid, past voor de tweede plaats op de lijst. "Maar ik keer mijn rug niet naar de politiek."

In 2009, bij de vorige Europese verkiezingen, was Durant nog de lijsttrekker voor Ecolo. Maar de voorbije jaren kon Philippe Lamberts zich Europees in de kijker werken en hij werd gerespecteerd om zijn visie op de crisis.

Lamberts kreeg 325 stemmen tijdens de algemene vergadering van Ecolo, Durant haalde 270 stemmen.

Durant is op dit moment ondervoorzitter van het Europees Parlement, maar na de Europese verkiezingen van 25 mei 2014 zal ze dus verdwijnen uit het Europees Parlement. Ze aanvaardt de tweede plaats op de lijst niet. Ze zegt dat ze ook niet op een lijst voor het federaal parlement of voor het Brusselse parlement zal gaan staan.

"Maar ik blijf Ecolo-militante zodat we in de best mogelijke omstandigheden naar de verkiezingen kunnen gaan. Ik keer mijn rug niet naar de politiek. Ik wil mezelf meer tijd geven om te bepalen welke rol ik zou kunnen spelen in deze context", zegt Durant.

Saskia Bricmont zal nu de tweede plaats op de lijst krijgen, maakt Ecolo nog bekend.