Jejoen Bontinck aangehouden door onderzoeksrechter

Jejoen Bontinck is vanmiddag in Antwerpen aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij wordt aangehouden "voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep". Dinsdag verschijnt hij voor de raadkamer, die dan zal moeten beslissen of hij in de cel blijft. Het federale parket geeft verder geen commentaar over de aanhouding of het gerechtelijk onderzoek.

Gisteravond werd Jejoen bij zijn moeder in Antwerpen opgepakt door de politie nadat hij enkele uren eerder aan VRT-journaliste Inge Vrancken verklaard had dat hij in Syrië vrijwilligerswerk gedaan had, dat hij uit vrije wil vertrokken was en dat hij geen andere jongeren geronseld had. Bontinck beweert dat hij Sharia4Belgium "tien maanden voor zijn vertrek om privéredenen verlaten heeft".

Het parket lijkt er toch vanuit te gaan dat Jejoen net als een reeks andere jongeren naar Syrië vertrokken is op aangeven van Fouad Belkacem of andere leden van Sharia4Belgium.

Bontinck is tot gisteravond laat ondervraagd door de politie. Hij was gisteren aangekomen in België, na een tussenstop in Nederland. In het interview met Vrancken had hij gezegd dat hij zich maandag zelf zou gaan aanmelden bij de politie.