Nieuw luchtverversingssysteem voor Sixtijnse kapel

Tegen eind 2014 moet de Sixtijnse kapel uitgerust zijn met een nieuw luchtverversingssysteem dat het niveau van het stof, de vochtigheid en de koolstofdioxide in de kapel gevoelig moet terugdringen. Deze verontreinigende stoffen tasten de bekende fresco's van Michelangelo aan.

"Als het nieuwe systeem de vervuiling niet voldoende kan terugdringen, zullen we helaas verplicht zijn het aantal bezoekers aan de kapel te beperken", zegt Antonio Paolucci, directeur van de Vaticaanse musea. "Dat zou een zeer pijnlijke oplossing zijn."

Dit jaar worden zo'n 5,5 miljoen toeristen verwacht in de Vaticaanse musea. Tijdens het hoogseizoen krijgt de Sixtijnse kapel dagelijks ongeveer 20.000 bezoekers over de vloer. Het aantal bezoekers, dat in de loop van de jongste 30 jaar verdrievoudigd is, doet de vervuiling en de vochtigheidsgraad toenemen.

Het systeem moet het vervuilingsniveau in de ruimte inperken. In de jaren 90 was er een grote restauratie in de kapel. Dat wil Paolucci niet meer omdat de toenmalige restauratie "traumatisch" was voor de kunstwerken. De fresco's zouden lichter achtergelaten zijn dan Michelangelo ooit gewild zou hebben. "Restauraties zijn er niet meer gepland, maar het onderhoud gaat wel voort natuurlijk."

Sixtijnse kapel

De Sixtijnse kapel is de bekendste kapel in het Apostolisch Paleis, de residentie van de paus in Vaticaanstad. Ze is te bezoeken als een onderdeel van de Vaticaanse musea.

De ruimte is wereldberoemd door de fresco's van Michelangelo en omdat het de plek is waar tijdens het conclaaf de kardinalen samenkomen om een nieuwe paus te verkiezen.