Prins Laurent: "Ik voel me nu beter in mijn vel"

Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag heeft prins Laurent een interview gegeven aan zijn echtgenote, prinses Claire. In het bijwijlen persoonlijk en grappig gesprek ging de aandacht vooral naar zijn stichting en zijn liefde voor dieren. De prins getuigde ook van zijn liefde voor zijn echtgenote en zijn kinderen. Het interview staat op de website van zijn stichting.

De Stichting Prins Laurent is ontstaan toen hij 34 jaar oud was. Laurent zegt dat hij al op 20-jarige leeftijd over de stichting nadacht. "Dus in de tijd waren het niet alleen vrouwen en auto's", aldus Claire met een kwinkslag. "Fictie die iedereen graag hoort", luidt het antwoord van de prins.

Laurent legt in detail uit wat zijn stichting precies doet en hoe ze gefinancierd wordt. "Wij zorgen elk jaar voor meer dan duizend dieren. Onze stichting krijgt geen subsidies van de staat, de stad of de gemeenschappen, maar we krijgen veel schenkingen en steun van vrijwilligers", luidt het. Er wordt onder meer verwezen naar het initiatief waarbij containers ter beschikking worden gesteld voor daklozen met hun hond vlak bij het centraal station van Brussel.

Het leed van mensen en van dieren raakt me en ergert me in enorme mate, zegt prins Laurent. Prinses Claire vraagt of hij graag met dieren zelf in dialoog zou willen gaan. "Mijn grootste droom - buiten het feit met jou en de kinderen samen te zijn - is inderdaad dat ik graag in dialoog zou willen gaan met alle dieren op de wereld. Kan jij je even inbeelden wat de intellectuele rijkdom zou zijn om te kunnen spreken met een inktvis, een mug, een vogel, een walvis?", aldus Laurent.

Het gesprek eindigt met een persoonlijke noot. "Wat zijn de voor- en de nadelen van 50 jaar te zijn", wil prinses Claire weten. "Ik denk dat ik me op dit moment in mijn leven beter in mijn vel voel dan vroeger. Ik ben tegenwoordig zeer positief, dus ik denk niet over de nadelen, ik denk altijd aan de voordelen." Laurent zegt Claire ook dat zij en hun "drie prachtige garnalen" zijn leven hebben veranderd.