Rutte: "Koning Willem-Alexander mag geen pion worden"

Het geplande bezoek van de Nederlandse koning Willem-Alexander aan Rusland van volgende maand kan gewoon doorgaan. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd in een reactie op de recente diplomatieke incidenten tussen de beide landen. "Als we het hoofd koel houden, kan het bezoek van de koning een punt zetten achter het Nederland-Ruslandjaar."

Dit jaar vieren Nederland en Rusland een zogenoemd "vriendschapsjaar" waarbij de eeuwenoude betrekkingen tussen de beide landen worden gevierd. Verschillende diplomatieke en andere incidenten gooiden de voorbije maanden echter roet in het eten.

Zo is er de heisa rond de Arctic Sunrise, het schip van Greenpeace dat met bemanning en al door Rusland aan de ketting is gelegd. Sinds september zitten hierdoor 2 Nederlanders de facto vast in Rusland.

Daarnaast werden verschillende gevallen van intimidatie gemeld van ambassadepersoneel, zowel in Rusland als in Nederland. Gisteren raakte nog bekend dat in Den Haag werd ingebroken in een woning die valt onder het beheer van de Russische ambassade.

Toch ziet Nederland voorlopig geen reden om het vriendschapsjaar met Rusland stop te zetten. Ook het geplande bezoek van koning Willem-Alexander op 9 november kan wat hem betreft gewoon doorgaan.

"De koning mag geen pion worden. Als we het hoofd koel houden en als verstandige mensen de problemen aanpakken, kan het bezoek van de koning een punt zetten achter het Nederland-Ruslandjaar. Het kan ook een verdere intrede betekenen van de goeie betrekkingen tussen Nederland en Rusland de komende jaren."