Verenigde Naties doen onderzoek naar Zwarte Piet

De Verenigde Naties doen onderzoek naar Zwarte Piet. Dat blijkt uit brieven die in Nederland gepubliceerd zijn door de krant NRC Handelsblad. Er wordt onderzocht of Zwarte Piet een racistisch stereotype is, de zwarte man als hulpje van de blanke meester.

De krant heeft een brief gepubliceerd van vier VN-rapporteurs die zich bezighouden met mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme. De brief dateert al van 17 januari dit jaar (zie lees ook).

In de brief staat dat de rapporteurs informatie hadden gekregen dat de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is en dat het beeld van Afrikanen als tweederangsburgers wordt bevestigd door de "domkop en knecht" Zwarte Piet.

Verder stellen de rapporteurs dat het feest niet op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed mag, als de "betrokken gemeenschappen" er niet mee instemmen. Op 10 juli heeft de Nederlandse VN-ambassadeur in Genève Roderick van Schreven geantwoord dat Nederland geen plannen heeft om het feest voor te dragen voor de lijst. Verder staat er in het antwoord dat de Nederlandse regering beseft dat "Zwarte Piet soms onderwerp van publieke discussie is". Eind volgende maand bespreken de VN-rapporteurs het Nederlandse antwoord.

In Amsterdam was er deze week nog een hoorzitting over de Sinterklaastraditie. De inzet was een verbod op de intocht van de Sint in Amsterdam dit jaar. Voor het eerst zouden Sinterklaasorganisaties ook bereid zijn om Zwarte Piet een aangepast uiterlijk te geven tijdens de intocht. De discussie over de hulp van Sinterklaas laaide de afgelopen jaren in Nederland al vaker op.