Waar komt "Maria" (4), blonde haren, groene ogen, vandaan?

De Griekse politie heeft een internationale oproep gelanceerd om de identiteit van een 4-jarige meisje te kunnen achterhalen dat in een kamp van Roma-zigeuners aangetroffen werd. De speurders vrezen dat het meisje het slachtoffer werd van ontvoering of mensenhandel.
AFP / handout Greek Police

Donderdag voerde de politie een raid uit op een kamp van Roma-zigeuners in Farsala, in centraal Griekenland, op zoek naar drugs en wapens. De agenten troffen er een klein blond meisje aan dat helemaal niet leek op het koppel waarbij ze woonde. DNA-onderzoek toonde aan dat het koppel inderdaad niet de ouders van het meisje zijn. De man en de vrouw zijn opgepakt op verdenking van de ontvoering van een minderjarige.

Het meisje luistert naar de naam Maria, is ongeveer 4 jaar oud, heeft blonde haren, groene ogen en een bleke huid. Omdat de Griekse politie in eigen land geen aangegeven verdwijning van een kleuter met die omschrijving terugvond, werd de internationale politiedienst Interpol ingeschakeld. De autoriteiten vrezen dat het kind werd ontvoerd of het slachtoffer van mensenhandel is geworden.

"Toen we de zogenaamde ouders ondervraagden, kwamen er heel wat tegenstrijdige verklaringen, die ook voortdurend wijzigden", zegt Vassilis Halatsis van de politie van de provincie Thessalia. Uit documenten bleek ook dat het koppel verschillende kinderen had geregistreerd bij verschillende geboorteregisters.

Het meisje wordt momenteel opgevangen door een Griekse liefdadigheidsorganisatie. Volgens de directeur van de organisatie was het meisje bang en zag ze er verwaarloosd uit toen ze bij hen kwam. Vermoedelijk werd ze "gebruikt" om te bedelen op straat. Ze zou wel in goede gezondheid verkeren.

Gerry en Kate McCann, de ouders van de in 2007 verdwenen kleuter Madeleine, laten via hun woordvoerder weten dat deze zaak hen hoopt geeft dat ze hun dochter ooit nog levend kunnen terugvinden.

AFP / handout Greek Police
AFP / handout Greek Police