"Afluisteren flagrante schending van grondwet"

Het afluisteren van verslaggevers van het persagentschap AP door het ministerie van Justitie is een van de meest flagrante schendingen van het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. Dat heeft voorzitter Gary Pruitt van AP gezegd op een bijeenkomst in Denver.

In Denver vond gisteravond de 69e jaarvergadering plaats van de Inter American Press Association, een belangenorganisatie voor journalisten in Amerika. Pruitt hekelde er de inbeslagname van het telefoonverkeer van en naar AP-verslaggevers.

Die inbeslagname door het ministerie van Justitie volgde op de berichtgeving van AP over een aanslag die in Jemen zou worden beraamd op een vliegtuig naar de VS. Het ministerie wilde achterhalen wie de informatie over het complot had gelekt naar AP. Pas een jaar nadat AP het verhaal gepubliceerd had, kreeg het persagentschap weet van de inbeslagname.

Pruitt was erg scherp voor de regering-Obama. Sommige van de spionage- en afluisterpraktijken vergeleek hij met die van autoritaire regimes. "We moeten op onze hoede zijn voor een regering die te veel houdt van geheimhouding", zei hij. "Regeringen die hun burgers de keuze opdringen tussen persvrijheid en de nationale veiligheid maken een fout die hen uiteindelijk zal verzwakken, niet versterken. Het is geen werkelijke keuze, maar een schijndilemma."