"De Boerenoorlog" wint Libris Geschiedenis Prijs

De Nederlandse schrijver Martin Bossenbroek heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2013 gewonnen met zijn boek "De Boerenoorlog". Juryvoorzitter Nout Wellink overhandigde de prijs voor het beste historische boek van 2013 aan de historicus.

Volgens de jury is het boek over de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog (1898-1901) "origineel, meeslepend en uitmuntend geschreven".

"Bossenbroek heeft een bijna oubollig onderwerp opgefrist en een leerzaam boek geschreven voor de lezer van nu. Het geeft inzicht in diplomatieke bewegingen op hoog niveau en in de verwantschap en de emotionele band tussen Nederland en Zuid-Afrika. Zo helpt het boek om huidige veranderingen en gevoeligheden te begrijpen", aldus het juryrapport.

Er dongen dit jaar 326 boeken mee. De prijs is een initiatief van het Historisch Nieuwsblad, Libris, de omroepen NTR en VPRO, het Rijksmuseum en de Volkskrant en is voor de zevende keer uitgereikt.

Vorig jaar ging de prijs naar Bart van der Boom voor zijn boek "Wij weten niets van hun lot", dat over de Holocaust gaat. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Meest gelezen