"Het vonnis" krijgt juryprijs op festival Chicago

"Het vonnis" van Jan Verheyen heeft de Silver Hugo Special Jury Award gewonnen op het Filmfestival van Chicago. "De Amerikaanse cinema telt talloze klassieke rechtbankfilms, dus uitgerekend daar in de prijzen vallen doet veel deugd", reageert de regisseur.

Het Filmfestival van Chicago, opgericht in 1964, is een van de langslopende competitieve filmfestivals in Noord-Amerika. De internationale jury van het festival prees "Het vonnis" voor de "zelden in de Europese cinema vertoonde strakke presentatie van een rechtbankdrama".

Het Filmfestival van Chicago selecteert regelmatig Belgische films, zoals onlangs nog "Swooni" en "Rundskop". Toch is het al 45 jaar geleden dat er nog eens een Belgische productie bekroond werd. De laatste was "Monsieur Hawarden" van Harry Kümel, die onderscheiden werd met de Silver Hugo vor beste regie.

Het Filmfestival van Chicago loopt nog tot 24 oktober.